Лондон предлага бартер: МиГ-29 на Украйна срещу техен изтребител

„В краткосрочен план няма да изпратим наши собствени самолети „Тайфун“ в Украйна“, заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс. За сметка на това Великобритания възнамерява да достави модерни западни изтребители на страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), ако в замяна те предадат на Украйна руските си самолети.

Въпросните държави са тези, които разполагат с изтребители Миг-29 или Су-24, например, заяви Бен Уолъс пред радио Times.

„Ако те искат да дарят, ние можем да използваме нашите изтребители, за да попълним (запасите им) и да осигурим сигурност“. Той заяви, че партньорите от НАТО разполагат с необходимите познания, за да управляват натовски изтребители, нещо, което Украйна все още не притежава.

В петък и пред Sky News Уолъс заяви, че „в краткосрочен план няма да изпратим наши собствени самолети „Тайфун“ в Украйна“, като добави, че предоставянето на изтребител е свързано със стотици хора: инженери, пилоти, обучение.

„Колкото по-сложна е платформата, толкова по-голяма е логистиката. Западът няма да вкарва войски в Украйна в тези мащаби. Идеята, че ще изпратим „Тайфун“, ще трябва да изпратим 200 души от RAF, а ние няма да го направим … на този етап“.

Четете още

Избор на редактора