Лудогорец срещу първенеца на Косово на старта в ШЛ

Косовският шампион Балкани ще бъде първият опонент на нашия първенец Лудогорец в Шампионската лига. Това определи жребият за първия предварителен кръг в надпреварата, теглен в Нион, Швейцария.

Лудогорец първо ще бъде гост на 11 или 12 юли, а седмица по-късно ще приеме съперника си в Разград.

Балкани спечели втората си поредна и втора в историята титла на Косово само преди месец, финиширайки на три точки пред Дрита в първенството. Треньор на отбора е 56-годишният Илир Дая, който през кариерата си е водил още десет клуба от региона.

Клубът е основан през 1947 год. като Риния. Играе домакинските си срещи на „Градски стадион“ в Суха река, с капацитет 1500 зрители. През 1965 г. клубът сменя името си на Балкани.

През сезон 2021/22 за първи път в своята история става шампион на Косово и участва в Шампионска лига 2022/23. Клубът става първият косовски клуб, който влиза в групите на евротурнири, където завършва на последно място, но записва победа като гост с 4-3 срещу Сивасспор. Това става след победата над Шкупи на плейофи за влизане в групите на Лига на конференциите 2022/23.

Титулярните екипи на Балкани са с оранжеви фланелки, черни гащета и оранжеви чорапи.

Лудогорци избегнаха най-неудобния опонент сред непоставените отбори – шведският шампион Хекен.

Останалите възможни опоненти на „зелените“ бяха КИ Клаксвик от Фарьорски острови, Струга от Северна Македония, както и победителят от предварителния кръг измежду Атлетик Ескалдес (Андора), Будучност (Черна гора), Тре Пене (Сан Марино) и Брейдаблик (Исландия).

Четете още

Избор на редактора