Лукашенко в Москва, Зеленски във Варшава

Беларуският държавен глава Александър Лукашенко пристига днес в Москва за разговори с руския президент Владимир Путин, предаде ДПА. Визита ще продължи два дни.

Двамата лидери ще обсъдят напредъка относно създаването на Съюзната руско-беларуска държава.

На втория ден от посещението си в руската столица Лукашенко и Путин ще разговарят по „актуални двустранни и международни въпроси“, се казва в изявление на Кремъл. Сред тях е разполагането на тактически ядрени оръжия на беларуска територия точно на границата с Полша, както съобщи Путин в края на миналата седмица.

Сред международните въпроси вероятно ще са и войната в Украйна, и приемането на Финландия в НАТО.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пък пристигна в съседна Полша тази сутрин, предадоха световните агенции, като се позоваха на полския президентски съветник Марчин Пшидач. „Господин Зеленски прекоси границата на Украйна с Полша. Той е вече на полска територия“, подчерта Пшидач пред полската телевизия ТВН 24.

Украинският президент ще разговаря с високопоставени полски представители и ще се срещне с украински бежанци, намерили убежище в Полша. Планирано е Зеленски да разговаря с полския президент Анджей Дуда и премиера Матеуш Моравецки. По-късно в Кралския замък във Варшава Зеленски и Дуда ще се срещнат с украинци, избягали в Полша, за да се спасят от конфликта в родината им. Очакват се двамата президенти да направят и изявления.

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари миналата година, украинският лидер рядко пътува извън страната си. През февруари тази година той посети Лондон, Париж и Брюксел, а преди това  – през декември миналата година  – Зеленски пътува до САЩ и Полша.

По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците Полша е приела около 1,6 милиона бежанци от войната в съседна Украйна. От началото на конфликта голяма част от помощта за бежанците е била осигурена от граждански инициативи и частни лица. Освен това Полша, която е част от ЕС и НАТО, многократно се застъпваше за военна помощ за Украйна от страна на Запада.

Варшава дълго време оказваше натиск върху Берлин във връзка с доставянето на бойни танкове „Леопард 2“, като Германия в крайна сметка се съгласи. Полша също така има ролята на важен логистичен хъб за военна помощ от Запада.

Четете още

Избор на редактора