Лукашенко цъфна в Зимбабве, съюзник на Русия

Президентът на Беларус Александър Лукашенко пристигна на посещение в съюзника на Русия – Зимбабве, предаде Асошиейтед прес.

Целта на посещението в африканската страна е укрепване на икономическите и политическите връзки между съюзниците на Москва.

Лукашенко бе посрещнат тържествено на летището „Робърт Мугабе“ в столицата Хараре от президента на Зимбабве Емерсън Мнангагва. На церемонията  присъстваха и стотици поддръжници на управляващата партия в африканската държава. Двамата лидери не направиха изявление пред медиите.

Според зимбабвийското външно министерство визитата цели засилване на сътрудничеството в политическата, икономическата, минната, селскостопанската сфера, както и в областта на управление на рисковете, свързани с природни бедствия.

Беларус предостави на Зимбабве селскостопанско оборудване като трактори, камиони и комбайни съгласно сделка на стойност десетки милиона долара, след визита на президента на Зимбабве в Минск през 2019 г.

Зимбабве, близък съюзник на Москва в продължение на десетилетия, отказа да осъди руския президент Владимир Путин заради неговата инвазия в Украйна, а вместо това предпочете да остане неутрална и да призовава за диалог. Подобна позиция възприеха и много африкански страни. Беларус пък подкрепя  руската инвазия в Украйна.

Лукашенко и Мнангагва неведнъж бяха обвинявани от вътрешни противници и от Запада, че използват арестите и други форми на тормоз, за да заглушат гласа на дисидентите и да се задържат на власт в страните си. Двамата отричат тези твърдения.

Четете още

Избор на редактора