„Служебното правителство може би повече от 2 месеца работи много целенасочено и приоритетно за овладяване на кризите в енергетиката, инфлацията, цените на горивата. Водим активен диалог както с „Лукойл Нефтохим България”, така и с всички търговци и производители на горива, вносители, износители. Днес постигнахме важна стъпка напред. С ръководството на „Лукойл” постигнахме договореност от 1 януари 2023 г. да прехвърлят цялата си икономическа дейност в България. Тоест, всички приходи, данъци от тяхната дейност, да бъдат показани, плащани в България, а не както беше досега в Холандия или Швейцария. Смятаме, че това е резултат от нашия активен диалог, от общите усилия, които предприехме заедно”, поясни Алексиев.

„Разчетите, които направихме, показват, че след прилагане на регламента за изземане на свръхпечалбите и нашите законодателни промени, които сме предложили в НС, може да разчитаме на приходи в бюджета в размер на 100 милиона от „Лукойл”. Догодина може да разчитаме на около 700 милиона лева, които да постъпят в бюджета. Тези средства ще ги използваме на първо място за компенсиране на най-уязвимите групи и нас”, допълни още министърът на транспорта  и съобщенията.

Според икономическият министър Никола Стоянов споразумението отваря вратата в българския бюджет и така ще влизат повече данъци.