Люка Бресел е новият световен шампион по снукър

Белгиецът Люка Бресел спечели титлата на Световното първенство по снукър в театър „Крусибъл“ в английския град Шефийлд след победа на финала над представителя на домакините Марк Селби с 18:15 фрейма.

28-годишният Бресел стана първият представител на континентална Европа извън Великобритания и Ирландия, който печели престижния трофей.

Белгиецът, който на четвъртфиналите елиминира защитаващия титлата си и седемкратен световен първенец Рони О’Съливан (Англия) след серия от седем поредни фрейма, взе ранна преднина от 5:1, а след това увеличи аванса си до 16:10.

Четирикратният световен шампион Селби, който стана първият играч в историята с максимален брейк от 147 точки във финал за световната титла, успя да намали до 15:16, но за повече нямаше сили.

„Невероятно е. Просто не може да се опише с думи. Беше много трудно. Селби е възможно най-неприятния съперник за финал, защото е страхотен боец. Когато стана 16:15 въобще не си представях, че ще спечеля. Пропусках топките с много, но след това направих добър брейк и това помогна“, коментира Бресел.

Любопитното е, че до тази година белгиецът не беше печелил мач в основната схема в „Крусибъл“ от предишните си пет участия на Световно първенство по снукър. На полуфиналите той осъществи още един изключителен обрат с 11 поредни фрейма и китаеца Си Цзяхуей и от 5:15 стигна до успеха със 17:15.

Четете още

Избор на редактора