Магнус Карлсен със златен дубъл на рапид и блиц

Световният шампионат по бърз шах – рапид и блиц в Алма Ата, завърши с триумф на Магнус Карлсен. Норвежецът за трети път в кариерата си направи златен дубъл, като спечели и двата турнира с лекота и аванс.

По същия начин той се представи по-рано и в Москва-2019 и Дубай-2014. При жените за втора година поред победител в блица стана 18-годишната Бибисара Асаубаева от Казахстан.

През 2022, избирайки между класическия формат и бързия шах, Магнус Карлсен направи своя решителен избор в полза на рапида и блица.

От тази гледна точка да си върне титлитите в Алма Ата беше просто задължително. Първата – в рапида — я спечелил с аванс. В блица обаче той не беше изявеният фаворит. Все пак Хикару Накамура дойде в Казахстан с невероятния рейтинг 2909, а наскоро бе победил Магнус във финалния мач на Speed Chess Championship 2022.

В първия ден американецът показа класата си и завърши с осем победи и четири равни. На цяла точка от него изоставаха Карлсен, Дубов, Аниш Гири, Мартиросян и Раппорт.

Но втория ден Хикару се препъна с руснаците. Загуби от Владислав Артемиев и Алексей Саран, и направи реми с Александър Шиманов. Магнус също загуби от Ян Непомняшчи и Алексей Саран. Но в другите седем партии бе със 100-процентен резултат.

Със суперталанта Абдусатторов от Узбекистан Карлсен игра в последния кръг. При реми го настигаше Накамура и допълнителен мини-матч между тях.

Но Карлсен реши да не изпитва съдбата и леко победи Нодирбек с белите. Шампион.

Четете още

Избор на редактора