МАЕ към Европа: Не затваряйте АЕЦ, Русия се кани да ви спре газа напълно

Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупреди, че Европа трябва незабавно да се подготви за пълното прекъсване на доставките на руски природен газ тази зима и призова правителствата да запазят отворени старите си атомни електроцентрали.

„Европа трябва да е подготвена, ако руският газ бъде напълно спрян. Колкото повече наближава зимата, толкова повече разбираме намеренията на Русия“, каза в интервю пред „Файненшъл таймс ръководителят на МАЕ Фатих Бирол. Според него намалените доставки на руски газ в момента са опит да не бъдат запълнени газовите хранилища в Европа и да се предизвика енергиен колапс през зимата.

Според Бирол мерките, предприети от европейските лидери за отваряне на въглищните електроцентрали, са оправдани въпреки риска от ръст на въглеродните емисии. Въглищата ще ограничат мащаба на готвената от Кремъл енергийна криза, твърди той.

Във вторник Швеция и Дания последваха Германия, Австрия и Нидерландия, като обявиха първи етап от спешните планове за противодействие на намалените газови доставки.

Европа вече е намалила зависимостта си от руски газ до около 20% с договори за морски товари на втечнен газ. Данните са на консултантската компания ICIS.

В началото на годината комисарят по вътрешен пазар на ЕС Тиери Бретон заяви, че Съюзът тpябвa дa инвecтиpa 500 млрд. eвpo в aтoмни eлeĸтpoцeнтpaли oт нoвo пoĸoлeниe дo 2050 г. За съществуващите стари централи в ЕС ще се нужни 50 млрд. евро инвестиции за следващите 10 години.

Четете още

Избор на редактора