Македонската „Левица“ заведе дело срещу Пендиков

Опозиционната партия „Левица“ е внесла наказателен иск срещу Християн Пендиков, главен секретар на Българския културен клуб в Охрид „Цар Борис Трети“, в Основната прокуратура в Охрид, съобщава БТА, позовавайки се на медиите в Република Северна Македония.

Искът е за „неверните твърдения и клевети срещу македонския народ и Македония“, които според тях е направил Пендиков в интервюто си за bTV през февруари тази година, обяснява в съобщението си партията.

Пендиков каза в интервюто, че „в Северна Македония е нормално да те бият, да те псуват, да те стрелят, защото си българин, а от полицията да не предприемат нищо“. И още: „За да си македонски българин, просто трябва да се осъзнаеш. В Македония учим изменена, фалшива история, в която българите са фашисти, татари.“

Според „Левица“ с тези свои думи Пендиков „уронва престижа на Република Северна Македония и се подиграва с македонския народ“.

От партията допълват конкретно, че Пендиков е обвинен в извършване на няколко престъпления, а именно – накърняване на доброто име на Републиката (наказуемо по чл. 178 от Наказателния кодекс), подигравка с македонския народ (наказуемо по чл. 179 от Наказателния кодекс) и предизвикване на омраза, раздор или нетърпимост на национална, расова, религиозна и друга дискриминационна основа (наказуемо по чл. 319, ал. 1 от закона).

„Практиката да не се санкционира обезценяването на основните характеристики на Македония може да доведе до сериозни вредни последици за националните интереси и сигурност в бъдеще“, пише Левица.

Секретарят на Българския клуб „Цар Борис Трети“ Християн Пендиков даде интервю за bTV през февруари тази година, в което разказа за инцидента, в който беше бит пред кафене в Охрид в средата на януари.

ендиков е секретар на българския културен клуб „Цар Борис III“ в Охрид. Той пострада тежко след физическо нападение и побой над него на 19 януари. Ден по-късно беше транспортиран с правителствения „Фалкон“ за лечение във ВМА.

Македонският българин е нападнат от професионален състезател по източни бойни изкуства, предаде БГНЕС в края на януари и назовава член на клуб по карате в Охрид, който участва в професионални състезания и е носител на награди. От ударите Пендиков получи наранявания в областта на прешлените, ребрата и по главата.

Служебното правителство реши да помогне на Пендиков с осигуряване на българско гражданство и временно жилище в страната. Пендиков се притеснява за живота си, ако се върне в Северна Македония и заради това България ще му осигури закрила, обясни външният министър Николай Милков.

Четете още

Избор на редактора