Макрон и Байдън ще се поглезят яко – 200 живи омара и розе в златни чаши

Еманюел Макрон предлага плоча със саундтрака на филма „Един мъж и една жена“, Джил Байдън избира най-добрите американски сирена за вечеря: държавното посещение на френския президент показва съперничеството на двете страни в малките жестове на внимание, предаде Франс прес.

От Елисейския дворец съобщиха, че Еманюел Макрон ще предложи на американския си колега чаша на известната златарска къща „Christofle“, която, наред с други неща, придружава ястията на борда на известния лайнер „Нормандия“. Това е препратка към трансатлантическата връзка, но също и към епоха на голям успех за френското ноу-хау: първото пътуване на големия кораб до Ню Йорк през 1935 г. е международно събитие.

Френският президент носи и плоча със саундтрака на филма „Един мъж и една жена“ (1966) на Клод Льолуш, а самият режисьор е част от френската делегация. Навремето едноименната песен със запомнящия се припев „Dabadabada“ (често превеждан като „Chabadabada“), композирана от Франсис Ле, е отличена със „Златен глобус“.

Макар от Белия дом все още да не са разкрили какви подаръци ще поднесе Джо Байдън, първата дама Джил Байдън вече показа декора и менюто за тържествената вечеря. Блюдата ще бъдат сервирани под голяма шатра в градините, на маси, отрупани със свещници и цветя в цветовете на двете държави.

Менюто включва омари – 200 живи ракообразни, говеждо, тиква от зеленчуковата градина на Белия дом и портокалова торта. По настояване на първата дама ще бъдат поднесени и американски сирена, включително синьо сирене от Орегон – първият произведен в САЩ продукт, спечелил Световното първенство за сирена през 2019 г.

Тостовете ще бъдат вдигани с пенливо американско розе, поднесено във френски чаши.

За доброто настроение на гостите ще се грижи харизматичният Джон Батист, музикант от афроамерикански произход, родом от Луизиана, който се изявява в различни жанрове и е носител на награди „Оскар“ и „Грами“.

Виртуозен пианист, мултиинструменталист, композитор и активист за граждански права, този музикален гений е само на 36 години, но вече е записвал с някои от най-големите звезди на музиката – Стиви Уондър, Принс, Уили Нелсън, Лени Кравиц, Ед Шийран.

„Той е артист, който прекрачва границите на поколенията. Музиката на Джон Батист вдъхновява и обединява хората“, каза Ванеса Валдивия, говорителката на първата дама Джил Байдън.

Четете още

Избор на редактора