Макрон оцеля и след двата вота на недоверие

Френското правителство под ръководството на президента Еманюел Макрон оцеля при два вота на недоверие в парламента, но все още е изправено пред силен натиск заради спорната пенсионна реформа, предаде АФП.

Миналата седмица министър-председателят Елизабет Борн разгневи опозицията, като обяви, че правителството ще наложи реформата без гласуване в парламента, което предизвика обвинения в антидемократично поведение.

Долната част на 577-местното Народно събрание отхвърли вота от центристката коалиция LIOT, подкрепена и от левицата, с едва девет гласа разлика, което е много по-малко от очакваното.

След това то отхвърли с огромно мнозинство предложение, внесено от крайнодясното Национално обединение (RN), само с 94 гласа „за“.

Отхвърлянето на исканията означава, че реформата за увеличаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години вече е приета от законодателния орган. Тя все още трябва да бъде подписана от Макрон и може да се сблъска с правни предизвикателства.

Това далеч не означава край на най-голямата вътрешна криза през втория мандат на Макрон, който все още не е направил публичен коментар на спора.

„Никога не сме стигали толкова далеч в изграждането на компромис, колкото с тази реформа“, заяви Борн пред парламента преди гласуването, като заяви, че използването на члена за заобикаляне на гласуването е „дълбоко демократично“ според конституцията на Франция, създадена от следвоенния лидер Шарл дьо Гол.

За четвъртък е обявена нова серия от стачки и протести, които се очаква отново да спрат обществения транспорт в няколко района.

В Париж се провежда стачка на сметосъбирачите, което води до натрупване на грозни и нехигиенични купчини боклук във френската столица.

Бъдещето на Борн, назначена за втората жена премиер на Франция от Макрон след изборната му победа над крайната десница за втори мандат, остава под въпрос, след като тя не успя да осигури парламентарно мнозинство за реформата.

Междувременно остава неясно кога Макрон най-накрая ще направи публичен коментар на събитията, на фона на съобщенията, че обмисля обръщение към нацията.

Откакто Борн се позова на чл. 49, ал. 3 от конституцията, в Париж и други градове ежедневно се провеждат и протести, които понякога преминават в насилие.

Общо 169 души бяха арестувани в цялата страна в събота по време на спонтанни протести, включително един, на който се събраха 4000 души в столицата.

Четете още

Избор на редактора