Макрон призна: Натиснахме България за ветото

„Надяваме се българският парламент да гласува предложеното от френското председателство решение за вдигане на ветото върху Република Северна Македония и още другата седмица да дадем зелена светлина на процедурата за прием в ЕС“.

Това заяви френският президент Еманюел Макрон от Брюксел и уточни, че „в идните часове чакат вота на българския парламент“, тъй като френското председателство изтича на 30 юни.

„Една страна-членка (б.р. България) реагира със закъснение и поиска промени, които не можеше да се направим, че не съществуват“, каза още френският държавен глава.

„Това беше несправедливо към РСМ, поради което се наложи да упражним много силен натиск върху България през последните месеци. Искам да приветствам политическия кураж и ангажираност на премиера Петков, който направи всичко, за да сме близо до споразумение“, уточнява той.

Макрон призна, че исканията на България са съвместими с това, което РСМ може да направи и че още днес разчитат на българския парламент да изпълнят дълга си на европейци и да гласуват решение за вдигане на ветото при определените условия.

Четете още

Избор на редактора