Макс Верстапен спечели Гран При на Маями

Макс Верстапен (Нидерландия) с „Ред Бул“ спечели победата в Гран при на Маями във Формула 1 за втора поредна година.

Двукратният световен шампион стартира от девета позиция, но беше най-бърз на пистата край „Хард Рок Стейдиъм“ във Флорида и триумфира с време 1:27:38.241 час. Така той записа трети успех за сезона.

Верстапен победи съотборника си в „Ред Бул“ Серхио Перес, който стартира първи. Нидерландецът беше последен от 20-е пилоти, които влязоха в бокса, след като започна състезанието с твърди гуми, но лесно изпревари мексиканеца в 48-ата от общо 57 обиколки в надпреварата. Перес остана втори на 5.384 секунди от победителя.

Испанецът Фернандо Алонсо с „Астън Мартин“ завърши трети на 26.305 секунди и записа четвърто трето място в пет старта от началото на кампанията. Четвърти финишира Джордж Ръсел с „Мерцедес“, следван от Карлос Сайнс с „Ферари“, който получи пет секунди наказание заради превишена скорост в бокса.

Стратегията за използването на различните гуми беше единственото, което водеше до смяна на водачеството по време на състезанието, тъй като нито един пилот не се завъртя или катастрофира и нямаше флагове за предупреждение.

Седемкратният световен шампион Люис Хамилтън (Великобритания) навакса седем места, за да завърши шести, след като започна 13-и в решетката.

С победата Макс Верстапен увеличи своя аванс на върха в генералното класиране при пилотите на 14 точки. Нидерландецът, който днес записа и най-бързата обиколка в хода на надпреварата, е начело с актив от 119 точки. Втори със 105 е Серхио Перес, а тройката допълва Фернандо Алонсо със 75 точки.

Много звезди от световния шоубизнес бяха сред гостите на надпреварата в Маями – Илон Мъск, Вин Дизел, Шакира, Серхио Агуеро, Майк Тайсън, Серина Уилямс, Роджър Федерер и други.

Сезонът във Формула 1 продължава след две седмици с Гран При на Емилия-Романя на пистата „Имола“.

Четете още

Избор на редактора