Малка армия готви голям военен парад за Гергьовден

Армията започва придвижване на военна техника по пътища, жп линии и въздух към София. Това става ясно от съобщение на Министерство на отбраната. Причината е участието на танкове, ракетни комплекси и самолети в парада за Гергьовден.

„Във връзка с подготовката за военния парад в Деня на Храбростта и празник на Българската армия от петък, 28 април, до неделя, 30 април, ще бъде предислоцирана военна техника на въоръжение в Българската армия от военните формирования в страната до летище Доброславци край София“, предупреждават от МО.

Военната техника ще се придвижва по националната пътна инфраструктура от градовете Асеновград, Благоевград, Плевен, Пловдив и Стара Загора. За транспортиране ще бъде използван и железопътен транспорт.

На 3 май военновъздушна техника – самолети и вертолети, ще бъде предислоцирана от авиобазите в Крумово и Безмер до авиобаза “Враждебна”.

С музикален парад на военните духови оркестри ще започнат празничните прояви по повод Деня на храбростта и празника на Българската армия, пишат още от МО.

Той ще се състои на 3 май 2023 г. от 18.00 ч. в градината пред Националния дворец на културата и в него ще се включат 174 музиканти.

По традиция в навечерието на празника на Българската армия, на 5 май от 18.00 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата ще се състои тържествен концерт на Представителния ансамбъл на въоръжените сили и военните духови оркестри. Входът е свободен.

Концертът ще завърши с празнична илюминация в 21.00 ч., произведена от Борисовата градина.

Представителните военни духови оркестри ще участват и във водосвета и военния парад на 6 май на площад „Александър Батенберг“ в столицата.

Четете още

Избор на редактора