Манол Пейков изскача като скрития фаворит за Пловдив

ГЕРБ и ПП-ДБ, които имат колосално мнозинство в Пловдив, могат да се окажат с една изненадваща, но възприемана еднакво добре и от двете коалиции кандидатура за кмет.

Това е може би най-популярният пловдивчанин в момента – Манол Пейков, който на тези избори от седми в листите на ПП-ДБ с преференции стана втори и е депутат. Той бе избран и в 45-ия и 46-ия парламент от „Демократична България“. Издателят и граждански активист представлява 16 МИР Пловдив-град.

Мандатът на Здравко Димитров не е най-добрият за Пловдив. Грешно дефинирани проблеми и приоритети доведоха до дистанцирането на ГЕРБ от него. Тази оценка направи бившият градоначалник Иван Тотев пред журналисти вчера. Според него Пловдив има нужда от ново лидерство и в ГЕРБ са мобилизирани да го осигурят на града. Не е задължително кандидатът за кмет да е от ГЕРБ, изненадващо анонсира Тотев. „Вече има такава кандидатура в лицето на Манол Пейков. Гледаме на нея сериозно и ще отговорим подобаващо“, обясни лидерът на ГЕРБ без да навлиза в повече подробности.

Името на Манол Пейков доби страхотна популярност извън Пловдив при акцията му с генераторите за бомбардираната и останала без ток Украйна. С апел във фейсбук само за 48 часа той събра сумата за 20 бензинови генератора, които заминаха за Одеса. А като цяло кампанията му набра над 1,3 млн. лева, като с тях бяха осигурени над 500 генератора – много повече от тези, дарени от държавата.

Тези дни Манол Пейков стартира родолюбива акция – да бъде събрана сумата за купуването и реставрацията на родната къща на Димитър Талев в Прилеп. Като вече са събрани 174 000 лева от над 1500 дарители. Целта от 400 000 е почти преполовена.

Тaia prohladna mayska ve4er 4orbadji Marko, gologlav, po halat, ve4eria6e s 4eliadta si na dvora. Така започва най-известната българска творба “Под игото” на Иван Вазов, но преведена на т.нар. шльокавица.

Нестандартното издание излиза преди 4 години и повдига много въпроси за това накъде отиват езикът и културата ни. Зад издаването на провокативната книга стои отново Манол Пейков.

Той е издател, преводач, певец и собственик на музикално студио, в което е записвала даже Шиниъд О Конър. Син е на известната поетеса Божана Апостолова и журналиста Костадин Чонов. Полиглот, от малък превежда от английски, знае и японски.

Четете още

Избор на редактора