Този вариант на Ковид посяга на слуха, без спешно лечение се оглушава!

Ковид-19 вече поразява и слуховия нерв, заяви доц. Тодор Попов от ИСУЛ, който преподава и в Медицинския университет София.

Според него всеки ден има хора със загуба на слуха заради вируса. Причината е, че той може да засегне всеки орган с умението си да прониква в малките кръвоносни съдове. Засягането на слуховия нерв се проявява както със загуба на слух, така и с високочестотен шум.

„В такива случаи трябва незабавно да се започнат вливания в болница. Колкото по-бързо започне терапията, толкова по-голям е шансът за спасяване на слуха“, допълва докторът. По неговите думи при липса на лечение намаляването на слуха става необратимо.

Това изявление дойде на фона на новото затягане на мерките срещу Ковид 19 в доста населени места. Маските вече са задължителни и в градския транспорт на София. Това става със заповед на Столичната регионална здравна инспекция.

Без маски могат да се возят само децата под шест години. Към момента предпазните средства са задължителни в болници, аптеки, оптики и дрогерии.

Към работодателите пък има препоръка да въведат дистанционна работа там, където е възможно.

В Ямбол предпазните средства вече са задължителни в градския транспорт още от средата на изминалата работна седмица. Глобата за липса на маска е 300 лева.

489 са диагностицираните с ковид у нас в неделя, с 333 случая по-малко от събота. Това сочат данните в Националния информационен портал. Въпреки че новите заразени са малко, малко са и проверените. Процентът видимо се повишава – той е 27,4% от тестваните 1784.

Един човек е починал през последното денонощие. Не е бил ваксиниран. С него починалите от началото на пандемията стават 37 330.

В болница в неделя са влезли още 32 пациенти, 81,25% от тях не са ваксинирани. Така хоспитализираните в момента са 890. В интензивни отделения са приети 46.

Разпределението на новите заразени по области:
Благоевград – 10; Бургас – 39; Варна – 78; Велико Търново – 7; Видин – 11; Враца – 15; Габрово – 7; Добрич – 7; Кърджали – 5; Кюстендил – 0; Ловеч – 3; Монтана – 0; Пазарджик – 14; Перник – 14; Плевен – 13; Пловдив – 13; Разград – 11; Русе – 8; Силистра – 16; Сливен – 7; Смолян – 4; София област – 13; София град – 149; Стара Загора – 23; Търговище – 4; Хасково – 10; Шумен – 6; Ямбол – 2.

Четете още

Избор на редактора