Външно: Събирането на „дарения“ за агресора е абсолютно недопустимо!

В оставка или не, външният министър Генчовска реагира твърдо на меко казано неадекватната акция на руската посланичка за събиране на средства в помощ на окупаторските войски в Украйна.

Министерството на външните работи реагира остро срещу „благотворителната кампания“.

„Призиви към граждани на държава членка на Европейския съюз за подкрепа на военнослужещи, участващи в тази незаконна руска агресия, както и за нарушаване на европейските санкции, наложени на Руската федерация, са абсолютно недопустими“, заявяват от ведомството.

„България напомня позицията си, че категорично осъждаме руската агресия срещу Украйна, която представлява грубо нарушение на международното право“, казват още от Външно.

Министерството напомня и един недооценен от хората на Митрофанова факт: банкови преводи към посочените от Руското посолство сметки няма как да се извършват и при най-добро желание на местните путинисти. Сметките са обект на санкциите, наложени от Европейския съюз и практически са блокирани. За желаещите остава вариант с пари в найлонови торбички франко входа на посолството.

В същото време адвокат Стоян Мадин обяви, че е сезирал прокуратурата по случая. Юристът иска проверка дали има съучастие във военни престъпления под формата на помагачество от български граждани или чужденци, намиращи се в България, чрез предоставяне на финансови средства за подпомагане на руски военни, които може да са извършили военни или други международни престъпления.

Сега прокуратурата е длъжна да образува най-малкото проверка и да се мотивира има ли данни за престъпление. Ако да, трябва да бъде образувано разследване.

Четете още

Избор на редактора