МВР влезе в дома и офисите на могъщ строителен бос

МВР претърсва часове наред снощи офисите на известния бизнесмен Велико Желев в центъра на София. Той е задържан и e бил на мястото на претърсванията, съобщиха едновременно БНТ, Би Ти Ви и Нова тв. По тяхна предварителна информация става дума за разследване на принуда.

Централният офис на фирмата е на бул. „Цар Освободител“, срещу Руската църква. Пред сградата на дружеството имаше дълго време полицейски коли и униформени.

Претърсена е била и къщата на бизнесмена във Варна. Около 22.30 ч. в понеделник Желев бе изведен от офиса на „Хидрострой“ и отведен от полицаи. Той не направи изявление.

Към момента от МВР не дават повече информация за разследването на принуда, заради което са следствените действия снощи.

Бизнесменът Велико Желев е свързан с някои от най големите строителни фирми у нас.

По информация на БНР операцията тази вечер се провежда от СДВР и няма общо със строителната дейност на фирмите на Желев. Очаква се повече информация да бъде дадена днес.

Велико Желев е председател на Съвета на директорите на „Хидрострой“. Той е строителен инженер по образование – магистър по „Строителство на сгради и съоръжения” от Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”. Магистър по икономика в специалностите „Индустриален мениджмънт” – Технически университет, Варна и „Икономика на търговията” – Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, Свищов, пише на сайта на „Хидрострой“.

В мандата на правителството на НДСВ Желев оглавява Агенция „Пътна инфраструктура“. При Тройната коалиция е съветник на министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов.

За строителния бос се твърди, че пребивава основно в Дубай. През октомври 2021 Бойко Рашков заяви в „Лице в лице“, че един бизнесмен е изпратил 21 млн. лв. в OAE, свързвайки произхода на парите с многомилионна измама за пътно строителство, известна като „Хемусгейт”. Попитан кой е бизнесменът, за когото говори, Рашков каза: „Мога да кажа, че този човек е „Велик“ и „Жилав“.

„Хидрострой”, която получи поръчката за 360 млн. лева за строежа на тунела под Шипка, се занимава основно с изграждане и асфалтиране на пътища, ремонти и зимно поддържане.

Консорциум от фирми, начело с „Хидрострой”, пое изпълнението на проекта за Северната скоростна тангента. Преди около седмица служебният регионален министър Иван Шишков направи проверка на този обект, като бяха взети проби от асфалта.

Четете още

Избор на редактора