МВР: Кабинетът „Петков“ дал пари за мъртви души

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев съобщи, че прокуратурата разследва сигнал за финансиране на „мъртви души“ в програмата за подпомагане на украинските бежанци по времето на редовното правителство на Кирил Петков.

Това стана ясно след изслушване на вътрешния министър в рамките на редовния парламентарен контрол. В кабинета „Петков“ Калина Констатинова бе вицепремиер по ефективното управление и отговорник по програмите за подпомагането на украинските бежанци у нас, но реално парите са се разплащали чрез Министерството на туризма, поясни Демерджиев.

По думите на Демерджиев рамките на 5 месеца Константинова е изхарчила 150 милиона лева, като в същия период тази година служебното правителство е изхарчило едва 40 милиона лева.

Той обясни, че при проверка са били констатирани редица нарушения, включително и липса на нормативни актове.

„24 физически лица са получили средства, а те са свързани лица с 24 дружества, което е доста интересно. Над 93 млн. лева са изплатени по протоколи, в които не е ясно кой е бил подпомогнат“, каза Иван Демерджиев.

След встъпването си в длъжност на 2 август 2022 г. вътрешният минситър е поел ръководството на програмите за подпомагане на украинските бежанци. Тогава е установил и нарушенията.  „Най-стресиращият факт, е че са финансирани т. нар. мъртви души, които уж се намират в хотелите“, каза още Иван Демерджиев.

„Изказванията на министъра на МВР от днес за бежанската криза в България са абсолютно несъстоятелни“, това написа в личния си фейбсук профил бившият вицепремиер Калина Константинова от ПП.

„1. Мащабът на бежанската вълната, която посрещнахме миналата година беше непредвидим и невиждан за модерната българската история

2. Нито 1 лев от българския бюджет не е бил използван за настаняване на бежанци

3. Всички средства са по линия на ЕК и са съгласувани с нея, тъй като се наложи спешно преструктуриране на неусвоени европейски програми.

И сега „Математика за МВР министър“:

1. Разбира се, че парите, които нашият кабинет е плащал за 5 месеца помощ на хората, бягащи от война, са много повече от тези, които е платил служебният кабинет след отминаване на бежанската вълна:

– Припомням, че програмата започна с 40 лв/на ден в зимния период, когато заварихме институции без никаква подготовка и план за реакция при подобна криза.

След като създадохме процеси на работа, когато дойде пролетта, и когато се включиха още стотици хотелиери, програмата струваше вече между 10 и 15 лева на ден. Сами може да сметнете разликата от 30 лв. на ден, умножена по стотици хиляди.

„Мъртви души“ няма и не е имало. Припомням, че България бе държавата, която първа, повтарям първа, въведе документи за временна закрила на бежанците в целия ЕС. Синхронизирахме системите на МВР и министерство на туризма, така че да няма възможност за дублирани настанявания. Ако г-н Демерджиев наистина смята, че има нарушения, то нека провери собствените си служители.

Четете още

Избор на редактора