МВР разследва Славена Точева за търговия с гласове

МВР разследва подозрения за търговия с гласове за рекордьорката по преференции във Варна Славена Точева от ГЕРБ. Това съобщава „Сега“, като цитира източници от министерството. Водят се поне 3 разследвания.

На изборите в неделя Точева събра 10 155 преференции, много от които от варненските села. Водачът на листата на ГЕРБ във Варна е с 4339, а вторият – Красен Кралев, има с 2996. Точева бе трета. На изборите миналия октомври тя спечели 7306 преференции, а звездата й изгря през април 2021 г., когато с над 6000 преференции се изкачи от 25-то на второ място.

„Сега“ пише, че на 24 март т.г. била получена оперативна информация за лице от село Аврен, което купува гласове в полза на ГЕРБ и Точева. Били претърсени автомобилът и жилището му. Намерени са пощенски пликове, надписани с имена, в които имало по 50 лв. и флаер на ГЕРБ с преференция 103 – тази на Точева. Образувано е досъдебно производство, по което се работи под надзора на Районната прокуратура във Варна.

На 30 март пък е получена оперативна информация за лице от Девня. И в неговото жилище са намерени и иззети пари и агитационни материали за Точева, както и тефтер с имена и суми. Делото е пратено в съда, който трябва да одобри протоколите за претърсването, извършено в условията на неотложност. И това производство се наблюдава от районната прокуратура.

Води се досъдебно производство и по сигнал, че в деня на изборите Т.Р. от Аксаково предлага по 50 лв., за да се гласува за Точева. Разпитани са 7 свидетели.

В МВР във Варна има данни за престъпна група, организирана за изборни престъпления, която действа от изборите през април 2021 г. Целта й била да склонява избирателите да гласуват за ГЕРБ и Точева. Според данните Д.С. лично предоставил на организатора на групата – Н.Т., пари, които да бъдат предлагани на избирателите, пише „Сега“ и допълва, че групата получавала пълно съдействие от кметовете на ГЕРБ в областта. По принцип Н.Т. бил разработван за наркотици, когато МВР стигнало до информацията и за купуване на гласове. При водените активни мероприятия е документирана и среща на Н.Т. с кандидат за депутат от ГЕРБ (различен от Точева) на 27 октомври 2021 г.

На 11 ноември 2021 г., три дни преди изборите за 47-мото НС, се пристъпило към задържане на лица, за които имало данни, че са съпричастни към групата. Самият Н.Т. се укрил, но в дома му и в ползвани от него помещения са открити множество агитационни материали за Точева.

Претърсен е и офисът на Д.С., намиращ се в хотел във Варна. От там са иззети над 23 хил. долара и близо 12 хил. лв. Образувано е разследване за изборни престъпления. По това разследване още се работи.

През 2021 г. Н.Т. е привлечен като обвиняем по друго дело за изборна търговия, но в последствие разследването срещу него е прекратено.

Преди последните избори в МВР отново постъпила информация, че групата се е задействала за купуване на гласове. Данните били докладвани на прокуратурата с предложение да се иска прилагане на специални разузнавателни средства. Прокуратурата внесла в съда искане за СРС, но Окръжният съд във Варна отказал.

Четете още

Избор на редактора