Мегазатвор в Салвадор прие 2000 затворници: Убийци, дилъри, крадци

Две хиляди затворници бяха преместени в мащабна операция на затворническите власти в Салвадор. Убийци, дилъри, крадци, с бръснати глави и боси крака поеха с автобуси към дестинацията.

Целият маршрут, по който са пътували, е наблюдаван непрекъснато от въздуха от полицейски хеликоптер.

Последна спирка – Теколука. Огромен новопостроен затворнически комплекс с най-високо ниво на сигурност, предназначен за 40 хиляди затворници.

„В миналото бандите имаха проститутки, телевизори, конзоли за игри, наркотици, мобилни телефони, компютри, а пазачите и войниците спяха на пода“, каза той.

Затворът се състои от осем стоманобетонни сгради. Всяка има по 32 килии по около сто квадратни метра. Всяка разполага с 80 метални легла за около стотина затворници. Те ще напускат килиите си само при съдебни заседания и то чрез видеоконферентна връзка или ако бъдат наказани с изолация. Всяко движение ще се следи от десетки камери, 600 въоръжени войници и 250 полицаи. Около комплекса е построена стена с височина два километра и 11 метра със седем наблюдателни кули.

„Тук ще гарантираме, че всички тези хора, които причиняват зло и убиват салвадорски семейства от десетилетия, ще бъдат на място, от което няма да могат да напуснат“, каза Ромео Родригес, министър на обществените въпроси.

Затворът е построен само за седем месеца, след като броят на затворниците в страната нараства драстично. Това беше следствие от голямата война срещу бандите, която президентът Букела поведе в края на март. Въведено е извънредно положение, арестувани са над 64 хиляди заподозрени, пише makfax.

Правозащитни асоциации предупреждават, че сред арестуваните има и невинни граждани, но жителите на Салвадор не се противопоставят на акцията. В страна, където близо два процента от населението е в затвора, войната на президента срещу престъпността се подкрепя от цели 92 процента от населението.

Четете още

Избор на редактора