Мега провокация на Скопие. ВМРО-ДПМНЕ ще пази с караул гроба на Гоце от българи

Гигантска провокация прави Патриотичният институт на ВМРО-ДПМНЕ, който обяви вчера, че организира „героичен караул” на гроба на Гоце Делчев на 4 февруари от 7:00 часа в двора на църквата „Св. Спас” в Скопие, предаде БТА.

Решението за караула на гроба на Гоце Делчев е взето на заседание на Централния комитет на Патриотичния институт на ВМРО-ДПМНЕ, на което са приети няколко заключения.

„Осъждаме шовинизма и негативната политика от България, допълнително подклаждани от личности в българската политика. Отправяме открит призив към правителството да предприеме адекватни мерки, които да осигурят уважение към нашата идентичност и уникалност.

Всяко отрицание на съществуването на македонския народ и неговите характеристики трябва да бъде последвано от протестна нота и реакция на македонските институции. Правителството трябва да предприеме стъпки за превенция на чуждата пропаганда.

Гоце е Македония и Гоце принадлежи на света. Апелираме към македонския народ, македонското правителство и всички доброжелатели да почетат достойно гроба на македонския Гоце Делчев”, пише в съобщението.

Българският външен министър Николай Милков обяви вчера, че заради напрежението около честването на 151 години от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари още в понеделник за Скопие заминават служебният вътрешен министър Иван Демерджиев и директорът на ДАНС Пламен Тончев за мерките и практическите стъпки.

Според Милков не е нормално Северна Македония да забранява достъпа до страната на български евродепутати.

Всички участници в инцидента в Охрид са членове или симпатизанти на ВМРО-ДПМНЕ. Това пък пише в позиция на управляващата партия в Северна Македония СДСМ, цитирана от БТА. От формацията визират побоя над българина Християн Пендиков, който е секретар на местното сдружение „Цар Борис Трети”.

Четете още

Избор на редактора