Медведев: Войната ще свърши с разделяне на Украйна

Бившият руски президент Дмитрий Медведев предположи, че един от възможните изходи от войната е Украйна да бъде разделена, като Русия получи източните части, а западните зони бъдат присъединени към няколко страни членки на ЕС, предаде ДПА.

Жителите на централните региони след това биха могли да гласуват за присъединяване към Русия, смята още той.

Медведев, който е непоколебим съюзник на руския президент Владимир Путин и в момента е заместник-ръководител на Съвета за сигурност на Русия, очерта три вероятни сценария в своя публикация в „Телеграм“. Разделението на Украйна е предпочитаният от него сценарий.

Този резултат би „прекратил конфликта с достатъчни гаранции, че той няма да бъде подновен в дългосрочен план“, написа Медведев. Ако пък независим остатък от Украйна се присъедини към ЕС или НАТО, конфликтът вероятно ще избухне отново, „като ще има опасност той да прерасне в пълномащабна Трета световна война“, добавя бившият президент.

Последният сценарий, който би бил „временно“ приемлив за Русия, е Украйна да бъде изцяло поделена между Русия и страни от ЕС и в Европа да бъде сформирано украинско правителство в изгнание.

Медведев заяви, че е „очевидно за всички“, че няма други реалистични сценарии и добави, че Украйна е „загиваща държава“, предаде БТА.

Бившият руски президент каза още, че преговори с Украйна „са невъзможни“, докато там е на власт президентът Володимир Зеленски, предаде Ройтерс. „Всичко винаги приключва с преговори и това е неизбежно, но докато тези хора са на власт ситуацията за Русия няма да се промени, става ли въпрос за преговори“, заяви Медведев.

„Този конфликт ще продължи много дълго време. Вероятно десетилетия. Това е новата реалност“, смята той. Медведев също така предупреди, че Западът сериозно подценява риска от ядрена война.

Четете още

Избор на редактора