Медиите го наричат „Меси на шаха“. Кой е той

Аржентинските медии го наричат „Меси на шаха“. Кой е той? Деветгодишният Фаустино Оро  влезе в историята като най-младият играч, който някога е преминавал бариерата от 2300 ЕЛО точки в рейтинга.

През март аржентинецът стана най-младият играч, надхвърлял 2200 на девет години и три месеца. Сега, три месеца по-късно, той преодоля и бариерата от 2300, счупвайки предишния рекорд, държан от узбекския гросмайстор Джавохир Синдаров с повече от седем месеца, според шахматния статистик Тал Прус-Цимерман, който следи вундеркиндите в шаха от години.

В последния рейтинг списък на ФИДЕ за юни, Оро е оценен на 2316.

Оро е известен в испаноезичната шахматна общност от известно време, след като стана шампион на Аржентина до 8 г., после спечели Панамериканското първенство до 10 г.. Той получи много медийно внимание в Аржентина, докато се появяваше и в игрите на испанския Chess.com.

Известен като Фаусти сред семейството и приятелите, деветгодишното дете е продукт на невероятния тласък на шаха по време на пандемията. Баща му, Алехандро, казва, че въпреки че синът му първоначално не е бил много запален по шаха, той решава да му създаде акаунт в Chess.com през май 2020 г., за да попречи на Фаусти да рита футболна топка в къщата им.

„Тъй като работех от вкъщи, той беше напълно самоук, гледаше видеоклипове в YouTube, защото дори не е чел шахматни книги“, каза той в интервю за El Mundo, който го нарече „Меси на шаха “ .

На Фаусти била обещана награда за всеки 100 точки, които спечели онлайн, признава баща му.

„Мина една седмица и на вратата ми се почука: „Тате, спечелих наградата“. Два дни по-късно той спечели следващата. На третия ден, когато дойде, разбрах, за моя изненада, че той изчислява комбинации от няколко хода напред “, каза той пред вестника.

В крайна сметка местният клуб по шах решава да му даде онлайн уроци. Баща му наема и частен учител.

Оттогава напредъкът му е забележителен, като баща му го отдава на интензивната игра в Chess.com. Най-високият му блиц рейтинг като FaustinoOro е 2770.

Четете още

Избор на редактора