Международни наблюдатели на изборите. Май нещо не си вярваме, а?

Изборите идат. На 2 октомври са. За пореден път българинът ще упражни своето изконно право на глас, за да определи новите си народни представители. Предизборната кампания чука на вратата. Колелото с купуването на гласове също ще се завърти.

Днес Министерството на външните работи отправи покани за международно наблюдение на изборите. Да, това е практика. Но тя е наложена от факта, че ние самите не си вярваме. При проявено желание от международните организации МВнР ще предложи на ЦИК регистрирането на техни представители.

Гарантирането на честни, свободни и демократични избори, съгласно най-високите международни стандарти, е приоритет за Република България, подчертават от Министерството на външните работи.

Миналото лято обстановката по време на предизборната кампания беше доминирана от взаимни обвиненията в корупция между предишната управляваща партия и служебното правителство. Подкрепена от действията на правоприлагащите органи за справяне с купуването на гласове.

Тогава 102 международни наблюдатели от 6 организации присъстваха на вота за парламент (б.р. 11 юли 2021 г.). И какво от това?

Междувременно служебният кабинет спря три решения на правителството на Кирил Петков, съобщиха от Министерския съвет.

Едното от тях е организацията и координацията на процеса на разговори и подготвителни дейности за присъединяване на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. В началото на годината страната ни получи покана за присъединяване към ОИСР, по-известен като „клуба на богатите“. Там  членуват 38 държави, повечето от които са смятани за много развити и имат високи доходи и висок индекс на човешко развитие.

Служебния кабинет отмени и одобрения проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за пазарите на финансови инструменти.

Третото отменено решение касае безвъзмездното прехвърляне на правото на собственост върху имоти – частна държавна собственост, на община Ямбол, област Ямбол.

Четете още

Избор на редактора