Менторът на „измамника“ Нийман: Ще има съд

За обвиненията на Магнус Карлсен, че Ханс Нийман е играл нечестно, трябва да последват съдебни дела, смята венторът на американския гросмайстор Максим Длуги.

Флориан Пютц от Der Spiegel, най-големият немски новинарски онлайн уебсайт, направи дълго интервю с Максим Длуги.

В интервюто Длуги не си прехапва езика отново и отговаря на множество въпроси и теми. Той обяснява подробно как е успял да научи за обвиненията на Карлсен, неговата история за измами в Chess.com, как е успял да се срещне с Ханс Нийман и как е станал негов ментор. Длуги хвърля бомбата: ще последват съдебни дела.

Ето част от интервюто:

Длуги: Два дни преди Магнус да забърка името ми в интервю, мой стар приятел се свърза с мен и ме попита за връзката ми с Ханс. Казах, че не съм му треньор, по-скоро ментор. Той ме попита какво мисля за обвиненията в измама. Казах, че са осъдителни, нелепи и клеветнически. Няма никакви доказателства. Дори няма престъпление. Казах на моя приятел, който познава Магнус Карлсен, да се свърже с екипа на Магнус и да им каже, че всичко е абсурдно.

DER SPIEGEL: И тогава Карлсен предположи, че може да имате нещо общо с измамата на Нийман.

Длуги: Мисля, че нещо се е случило в главата на Магнус. Нещо много лошо.

DER SPIEGEL: В публичното пространство Нийман все още изглежда уверен. Какво беше вашето впечатление, когато разговаряхте с него?

Длуги: Говорих с него по време на турнира, който Карлсен напусна. Каза, че просто не може да спи. Той каза, че не може да се концентрира по време на игрите. Казах му да се съсредоточи. Нищо друго не може да направи. Изключително трудно му е.

DER SPIEGEL: Как може да спаси репутацията си?

Длуги: Мисля, че най-добрият начин е да се обърне към съда. Цялата информация трябва да бъде публично достояние. Жури или съдия трябва да реши какво да прави. Това, което Магнус направи, е абсолютно нелепо и много лошо за шаха.

DER SPIEGEL: Страхувате ли се за репутацията си?

Длуги: Не се притеснявам за репутацията си. Чувствам се комфортно в кожата си. Моите ученици ми вярват. Много мои приятели, с които не съм разговарял от години, казаха, че намират за отвратителни тези обвинения.

DER SPIEGEL: Ще заведете ли дело?

Длуги: Ще има съдебни дела. Оставям възможностите си отворени. Готов съм да се бия. В моята професионална кариера съм водил битки, в които никой не ми е давал шанс, и въпреки това съм ги печелил. Готов съм да наричам нещата с истинските им имена. Просто не издържам повече.

Четете още

Избор на редактора