“Мерцедес” иска да се отърве от завода си край Москва

Германският автомобилен гиганнт “Мерцедес” планира да продаде завода си, който се намира край Москва. Информацията разпространи в. „Комерсант“, позовавайки се на няколко източника, съобщава БТА.

Според изданието „Мерцедес Бенц“ е обявил за продажба завода в Есипово, като кандидат купувач е дилърът „Автодом“. Информацията не е потвърдена от двете страни официално.

От руския офис на „Мерцедес-Бенц“ са заявили единствено, че компанията разглежда „различни варианти за управление на бизнеса в Русия“, въпреки че все още няма конкретни решения.

От Министерствoто на инвестициите, промишлеността и науката на Московска област са потвърдили, че обсъждa бъдещето на завода заедно с германската компания, но не са дали повече подробности.

Към момента неофициалната информация е, че сделката се намира на заключителен етап, но има някои проблеми с документитe при „Мерцедес-Бенц“. Германският автомобилостроител държи 80 процента от завода, като останалите 20 процента са собственост на съвместното предприятие „Даймлер Камаз РУС“ (Daimler-Kamaz).

В преговорите за продажбата на завода участва и Корпорация за развитие на Московска област. Според “Комерсант” сделката е много сложна, като в нея са включени и правата за разпространение на марката на руския пазар.

Германският производител разполага в Русия с активи за 2 млрд евро, които са под сериозна заплаха след нахлуването на руските войски в Украйна. В средата на март от “Мерцедес” съобщиха за възможни рискове, свързани със сигурността на доставките и опасност от кибератаки. Тогава беше изказана опасността от “потенциална експроприация на активи на руски дъщерни дружества”.

По същото време от управляващата партия “Единна Русия” се чуха предложения за приемането на закон за национализиране на компании, “които обявяват излизането си и затварянето на производството си в Рсия. Причината е, че много от тези компании имат задължения към банки. В случая с “Мерцедес” става въпрос за задължения над 1 млрд. евро.

Четете още

Избор на редактора