Ретро автобуси и трамвай ще обикалят в София

Ретро трамвай и ретро автобуси ще се движат в София събота и неделя, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. На 13 и 14 януари се отбелязват 123 години от пускането на първата трамвайна мотриса и началото на обществения транспорт в града. По този повод по специално избрани маршрути ще се движат ретро трамвай и два ретро автобуса тип „Икарус“ и „Мерцедес“.

Целта на инициативата е да се популяризира градския транспорт и неговата история. Тя се организира от Столичната община съвместно с общинските транспортни дружества „Столичен електротранспорт“, „Столичен автотранспорт“ и Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“.

Старинната трамвайна мотриса ще се движи от 12.00 ч. до 14.00 ч. по маршрут площад „Възраждане” – площад „Журналист”. Пътуването започва на кръгъл час от площад „Възраждане”.

Трамваите са един от символите на София. На първи януари (по стар стил) от депо „Клокотница“ пет трамвайни коли тръгват по булевард „Мария Луиза“, прекосяват Лъвов мост и стигат до площад „Славейков“. Постепенно мотрисите се превръщат в неразривна част от ежедневието на София и остават един от най-разпространения и ползван начин за придвижване.

Старият автобус  „Икарус“ ще се движи заедно с автобус „Мерцедес“ по два маршрута, като начална и крайна спирка е пл. „Св.Александър Невски“ от 12:00 ч. до 17:00 ч., като на всеки кръгъл час ще тръгва една от линиите. Автобусите ще се движат по избран маршрут в центъра на София.

Първата атракционна линия тръгва от пл. „Св. Александър Невски“, по бул. „Васил Левски“ до кръстовището с ул. „Граф Игнатиев“, по бул. „Патриарх Евтимий“ до кръстовището с бул. „Прага“, бул. „Христо Ботев“ и бул. „Ген. Скобелев“, по бул. „Ген. Скобелев“ до пл. „Руски паметник“, направо по ул. „Опълченска“ до кръстовището с бул. „Сливница“, по бул. „Сливница“, през пл. Лъвов мост, пл. Сточна гара, надясно по бул. „Васил Левски“ до кръстовището с бул. „Цар Освободител“, по бул. „Цар Освободител“ до ул. „15-ти ноември“, надясно по ул. „Оборище“ до спирка пл. „Св. Александър Невски“.

Втората атракционна линия е с маршрут пл. „Св. Александър Невски“, надясно по бул. „Васил Левски“ до кръстовището с ул. „Граф Игнатиев“, по бул. „Патриарх Евтимий“ до кръстовището с бул. „Витоша“ до кръстовището с бул. „Пенчо Славейков“, по бул. „Пенчо Славейков“, бул. България, кръстовището с бул. „Черни връх“, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, пл. Орлов мост, бул. „Цар Освободител“, ул. „15-ти ноември“, надясно по ул. „Оборище“ до спирка пл. „Св. Александър Невски“.

В столичния градски транспорт днес всеки ден се движат 530 автобуса по 98 линии, 134 трамвайни композиции по 15 линии, 90 тролейбуса, между тях нови 121 електробуси с нулеви емисии. София има и 52 км метро с 47 станции, в което ежедневно над 50 метровлака превозват над 370 000 души, посочват от Столичната община.

Четете още

Избор на редактора