Меси с рекордна осма „Златна топка“

Лионел Меси спечели рекордна осма „Златна топка“ в кариерата си. Извелият Аржентина до световната титла в Катар миналата година 36-годишният нападател грабна за пореден път приза за най-добър футболист в света и вече е с три индивидуални отличия повече от Кристиано Роналдо, който дори не бе сред номинираните тази година.

Аржентинецът получи наградата от английската легенда Дейвид Бекъм, който е собственик на Интер Маями, където играе Меси.

„Имах късмет да спечеля тази награда. Никога не позволявайте нивото да падне. Сигурен съм, че Ерлинг Холанд и Килиан Мбапе ще триумфират с отличието многократно в следващите години. Благодаря на всички хора от различни националности, които ме окуражаваха по време на Световното първенство през миналата година. Много е трудно, но винаги се борете, за да постигнете желаните резултати. Ще отпразнувам това със съотборници от националния отбор на Аржентина. Щастлив съм в Интер Маями и се чувствам добре приет и топло посрещнат, а сега ще имам време да се наслаждавам на този миг“, заяви Меси веднага след получаване на „Златната топка“.

Холанд остана втори, а Мбапе е трети в класирането.

Легендата на българския футбол и кавалер на „Златната топка“ от 1994-а Христо Стоичков също присъства на церемонията.

Тя пък започна с връчването на трофея „Копа“ за най-добър футболист до 21 години, а той бе спечелен от звездата на Реал Мадрид Джуд Белингам.

След това бяха обявени футболистите, класирали се на 10-о, 9-о и 8-о място в класацията за „Златната топка“, а впоследствие на сцената излезе принцът на Монако – Албер, който връчи хуманитарната награда „Сократес“ на Винисиус Жуниор. Бразилецът получи приза за неговия институт, който подпомага образованието, както и заради борбата му с расизма.

Наградата за отбор на годината при дамите получи Барселона, след като тимът спечели Шампионската лига, Ла Лига и Суперкупата на Испания през изминалия сезон.

Наградата „Яшин“ за най-добрия вратар през годината отиде при стража на Аржентина и Астън Вила Емилиано Мартинес, който бе с ключова роля за спечелването на Световното първенство от „гаучосите“.

Гари Линекер връчи приза на името на Герд Мюлер на норвежката голова машина Ерлинг Холанд, който си заслужи приза с 56 гола.

След спечелването на требъла през миналия сезон Манчестър Сити спечели наградата за отбор номер 1 при мъжете. Призът за „гражданите“ е за втора поредна година.

Световният номер 1 в света на тениса Новак Джокович връчи „Златната топка“ при дамите, а за трета поредна година наградата е за испанка. Носителката на най-престижния индивидуален трофей стана 25-годишната Айтана Бонмати, която е част от Барселона и стана световна шампионка с Испания.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 433 (@433)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 433 (@433)

Четете още

Избор на редактора