Мечка македонка взе български паспорт, пресели се в Белица

От тази седмица Парк за мечки Белица има нов обитател – мечка македонка, съобщи управителят на парка Димитър Иванов. Новата мечка се казва Ива, тя е шестгодишна и идва от Скопие, където е прекарала първите години от живота си, уточнява БТА.

От Фондация „Четири лапи“ съобщават, че като малко мече Ива е намерена изоставена и осиротяла. Тя е предадена на частен собственик в Скопие и оттогава живее в неговото имение. Ива няма възможност да бъде върната обратно в дивата природа, а в Република Северна Македония няма подходящ приют или убежище, където тя да бъде отгледана и настанена със своя вид.

До есента на 2017 г. Ива е отглеждана в същото имение заедно с мечката Теди, но Теди е предаден на зоопарка в Щип, а мечката Ива остава сама, посочват от „Четири лапи“ и припомнят, че през ноември 2020г. Теди бе преместен в Парк за мечки Белица.

Ива е част от мечия парк от вчера, посочи Димитър Иванов. В момента тя е в отделна бърлога, където ще остане известно време. През този период ще се опознае с гледачите си, каза още управителят на парка и допълни, че това е момент, в който да се научи да им се доверява.

Предстои мечката да изгради навици, свързани с храната, това, че храната идва редовно и я получава от своите гледачи, каза още Димитър Иванов.

В периода на опознаване ще се направи първоначална оценка на нейното състояние, както и на характера ѝ. Предстои Ива да свикне с околната среда, а евентуално през пролетта на следващата година да бъде събрана и с други мечки в парка.

Транспортирането на младата мечка е преминало бързо и безпроблемно, каза още Димитър Иванов. Пътуването на Ива е започнало вчера сутринта, а благодарение на добрата координация между различни институции на България, Гърция и Република Северна Македония, още същата вечер тя е била в новия си дом.

Четете още

Избор на редактора