Минава ли войната в друга фаза – бомби с обеднен уран?

Руският президент Владимир Путин и министрите на външните работи и отбраната, Сергей Лавров и Сергей Шойгу, отправиха заплаха за възможна ескалация, след като Великобритания обеща на Украйна доставка на танкови боеприпаси с обеднен уран.

В изявление заместник-министърът на отбраната Анабел Голди обясни, че някои от боеприпасите за бойните танкове „Чалънджър 2“ (Challenger 2), които Великобритания обяви за Украйна, включват бронебойни патрони с обеднен уран. „Такива снаряди имат висока ефективност при поразяване на съвременни танкове и бронетехника“, каза тя.

„Ако всичко това се случи, Русия ще трябва да отговори по съответния начин, като се има предвид, че Западът колективно вече започва да използва оръжия с ядрен компонент“, каза Путин след среща с китайски колега Си Цзинпин.

За Шойгу британското решениеи оставя все по-малко стъпки пред „ядрен сблъсък“ на Русия и Запада. „Изглежда, Западът действтелно е решил да воюва с Русия до последния украинец вече не само на думи, а и на дела“, цитира го „Интерфакс“.

Обедненият уран се използва в оръжия, защото може да проникне през танкове и броня по-лесно поради своята плътност (два пъти по-голяма от тази на оловото) и заради други физически свойства.

Първото използване на такива боеприпаси е в Персийския залив през 1991 г., както и в косовската война. Освен за боеприпаси, обедненият уран се използва и в брони на някои танкове и друга техника.

Този токсичен метал се получава като основен страничен продукт при обогатяване на уран. Макар да няма клинично значими отклонения и „значителна“ опасност според комисията на ООН за въздействието на радиацията, използването му крие риск за здравето в районите на удара – основно при непосредствен контакт, но и ако прахът попадне в белите дробове или жизненоважни органи (би могъл да бъде токсичен и канцерогенен).

Боеприпасите, в които има обеднен уран, нямат отношение към ядрените оръжия.

Руски и украински експерти съобщават, че в Русия се произвеждат боеприпаси с обеднен уран – правят го и много други армии по света, пише руската редакция на Би Би Си.

Такива боеприпаси има не само за „Чалънджър“, а и за германските „Леопард“ американските „Ейбрамс“, а в Русия се разработват от 80-те години на миналия век, за оръдията на Т-80, Т-90А, Т-90М и друг.

Четете още

Избор на редактора