Министрите Александър Николов и Теодора Генчовска подадоха оставки

Министърът на енергетиката Александър Николов депозира тази сутрин своята оставка пред министър-председателя, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Причините за оттеглянето на министър Николов от правителството са изцяло политически. Те са свързани с решението на партия „Има такъв народ“, от чиято квота е излъчен енергийният министър, да напусне управлението на страната, уточняват от ведомството.

Александър Николов ще продължи да изпълнява функциите си по Конституция до избирането на негов наследник.

Както е известно, сред причините за разрива в отношенията между кабинета и министерството на енергетиката, е предложението от „Има такъв народ“ за продължаване на договора с „Газпром“, докато се намери друг сигурен източник на доставки. Тази идея обаче срещна категоричен отказ от страна на вицепремиера Асен Василев.

Няколко часа по-късно своята оставка депозира и министърът на външните работи Теодора Генчовска.

СНИМКА БГНЕС

На 8 юни лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви във видеобръщение, че слага край на коалицията и изтегля министрите на ИТН от кабинета. Първи подаде оставка министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, в петък оставка депозира и министърът на младежта и спорта Радостин Василев.

 

Четете още

Избор на редактора