Министър Христов: Ще обявим търг и за тръбен природен газ

„Не се очакват недостатъци на газ. Нашите прогнози са за стабилни доставки през отоплителния сезон и не само, въпросът е в цената, затова водим тези процедури. Работим по диверсификация, в момента са открити няколко търга за втечнен газ. Днес смятаме да обявим и търг за тръбен газ, там където съседни държави имат излишни количества“. Това обяви по БНТ, служебен министър на енергетиката Росен Христов. Той уточни, че има сериозен интерес към търговете.

По думите му страната ни не се е отказала от руския газ, но засега от „Газпром“ няма конкретен отговор на българските искания.

„Няма нужда да отхвърляме в случая потенциален доставчик. „Булгаргаз“ продължава да дава заявки. Водят се преговори с редица доставчици. Няма риск да бъдем заляти от евтин газ и да се чудим какво да го правим. Има някаква вероятност „Газпром Експорт“ да поискат компенсации“, допълни Росен Христов.

Той подчерта, че служебният кабинет не иска арбитражно дело.

„Танкерите с втечнен газ не бяха реални, нямаше никакъв шанс да ги вземем и да ги разтоварим, оказа се невъзможно да осигурим слотове поради краткия срок. Гърция обявява търг за слотове в средата на октомври за 2023 година, на който смятаме да участваме. Преговаряме активно с турската страна и за тази и за следващата година“, каза още Росен Христов.

Четете още

Избор на редактора