Над 6,3 млрд. лв. приходи в митниците. Само за половин година

Над 6,3 млрд. лв. приходи от акцизи, ДДС при внос, мита и глоби събра Агенция „Митници”  само за първото полугодие на тази година, което е с 1,55 млрд. лв. повече от същия период за миналата година, съобщават от ведомството.

Рекорд отбелязва събраното ДДС при внос като за първи път сумата надхвърля 3 млрд. лв , което е с 64,1% повече спрямо първата половина на 2021 г. Събраната сума само от ДДС при внос е над 43% от данъчните приходи в държавния бюджет.

Постъпленията от мита също изпреварват значително миналогодишните и отбелязват ръст от 79,6%  или над 2,18 млрд. лв. С тази стойност приходите от мита за първата половина от 2022 г. надвишават общия приход от мита, постъпил за цялата 2020 г.

Исторически високи нива достигат и постъпленията от акцизи, които са в размер на над 2,75 млрд. лв., което е с 5,6% повече от същия период на миналата година.

По прогнозни данни общите приходи на Агенция „Митници“ за месец юли 2022 г. се очаква да постигнат ръст от около 30% спрямо месец юли на миналата година.

Четете още

Избор на редактора