Митрофанова: Продали сте оръжие за $2.5 млрд. на Украйна

„От началото на войната България е доставила въоръжение на Украйна за два и половина милиарда долара“. Това обяви руската посланичка в България Елеонора Митрофанова в интервю за Мартин Карбовски, което е публикувано в неговия видеоблог в Ютюб.

„Вашият военно промишлен комплекс бележи ръст на печалбите приблизително 173%, в сравнение с миналата година“, допълни още тя.

„В България, както и в болшинството европейските страни, се вижда разрив между населението и неговото мнение и политическия елит, който върви в мейнстрийма, особено в американския мейнстрийм. Историческите връзки, които съществуват в нашите отношения с България, не е възможно да бъдат разкъсани. Ще дойде време, когато всичко ще си дойде на място“, заявява Митрофанова.

„Ако бях български гражданин, бих гласувала за „не подкрепям никого“ или Костадин Костадинов“, обяви руската посланичка.

„Защо бих постъпила така ли? Защото може би от всички да ги наречем условно опозиционни партии, той изразява пробългарска позиция, което ми харесва. Мисля, че има балансиран подход във външната политика“, заяви още Митрофанова.

„Не, не бих казала, че той представлява руските интереси в България. Може би „Русофилите“. Да, разбира се. Друг е въпросът, че не печелят нищо. Но по принцип това е (Николай) Малинов“, заявява Митрофанова.

На въпроса:“А финансирате ли Малинов“, Митрофанова отговаря: „Не, как…Не. Ние от посолството не финансираме никого“. Митрофанова подчертава, че Русия няма пари в момента да плаща нито на политици, нито на журналисти.

„Класиката казва, че икономиката управлява политиката, но сега политиката в голяма степен управлява икономиката. И за съжаление на тази база, икономката потъва“, коментира Митрофанова съвременните отношения между Москва и София, след като Русия нападна Украйна и обяви България за вражеска държава.

„А ние ще отидем ли на фронта? Как мислите?“, запита Карбовски. „Мисля, че народът ще въстане“, отговори Митрофанова. „Ще въстане, ще е против, разбира се“, допълва тя.

Решение за започване на специалната военна операция е предизвикано от необходимостта да се пресече възможността за разполагане на територията на Украйна на въоръжени сили на САЩ и НАТО и да се осигури безопасността на Донецка и Луганска Народни Републики. Русия до последния момент се опитваше да избегне този конфликт. Съществуваха всички възможности за това. Западът обаче не осъзна сериозността на нашата загриженост и позициите ни, твърди Митрофанова.

Запитана отказала ли се е Русия от Европа, Митрофанова заявява: „Ние се преориентираме на първо място икономически към Изток. Ние сме евроазиатска страна, но не можем да се откажем от своята идентичност. Мисля, че ще мине време и ще си идат днешните политически елити. Ще минат десетина години и всичко постепенно ще си дойде на мястото.

Запитана дали има опасност България да бъде въвлечена във война срещу Русия, Митрофанова отговаря: „Мисля, че такъв риск не съществува. Но това не зависи, нито от Лавров, нито от Путин.Това зависи от вашето ръководство и позицията ви към САЩ.“ „Дай Боже, да няма Трета световна война“, допълва още тя.

Когато се въвеждаха санкциите, се говореше, че Русия ще сгромоляса, а някои дори сравниха Русия с бензиностанция. (бел. ред. „Какво има Русия? Има петрол и газ, има и оръжия. И всъщност прилича на една бензиностанция с ракети“. Думите са на тогавашният министър-председател Кирил Петков по повод руската военна инвазия в Украйна.) Всички тези политици са в грешка“, посочва още Митрофанова.

През 2022 г. Русия се озова на 6-то място в света по вътрешен брутен продукт по ППС и на 9-то в абсолютни цифри. А в Европа сме на второ място. Страната ни е в топ 10 по развитие на науката, робототехниката, изкуствения интелект. В топ 20 сме по развитие на ИТ технологиите. На 23-то място сме в рейтинга на най-добрите страни в света по данни на US News and World Report. Русия няма да загине, подчертава руският посланик у нас.

Четете още

Избор на редактора