Мицкоски в Благоевград: Тук сме, за да подкрепим братята македонци

В Благоевград официално бе открит Македонският културен клуб „Никола Вапцаров“. То премина без очакваните ексцесии, въпреки че  напрежението между българи и гости от Скопие витаеше във въздуха.

Два часа преди официалното откриване на улица „Димитър Димов“, на която е сградата на офиса на клуба, бе блокирана от полиция, предаде „Стандарт“.

На двата изхода на улицата коли на жандармерията бяха отцепили пътя, пропускаха се само граждани, които идват пеша.

В клуба започнаха да пристигат гости, репортери от македонски медии, свещеник от Гърция.

Лидерът на ВМРО Ангел Джамбазки също дойде на място и нареди срещу офиса изложба с портрети на български революционери от ВМРО.

Той обяви пред медии, че днес присъстваме на една откровена провокация, организирана от сепаратистки организации.

Един от организаторите Атанас Мазнев заяви, че целта на този клуб е да има културни мостове между двете държави, а политическите цели са да бъде признато македонското малцинство в България.

Протестираме срещу събирането на действащи македонски политици със сепаратисти в България. Хората, които стоят зад този клуб, казват, че България е окупатор в Пиринска Македония, че Благоевград е македонски, коментира Джамбазки.

„Тук сме, за да подкрепим нашите хора – македонците от другата страна на границата. Да изпратим ясно послание, че ние сме македонци, които говорят македонски език и идват от Македония. В XXI век никой не трябва да има съмнение и да говори за този въпрос“.

Това заяви председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който пристигна в Благоевград за откриването на Македонския културен център.

„Нашето право да се определяме като македонци е неприкосновено, съгласно всички закони и поради тази причина сме тук, за да подкрепим македонците в България“, добави Мицкоски.

На въпрос на журналисти защо не признава правата на македонските българи, той отговори, че  македонската конституция е признала всички малцинства, съгласно всички стандарти.

„Въпросът е защо не са признати правата на македонците в България. Ние сме причината за обединение, ние не създаваме напрежение, ние се гордеем с факта, че сме тук при откриването на този клуб“, каза лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.

Четете още

Избор на редактора