Може ли етер да пребори доминацията на биткойн?

В продължение на години криптовалутата етер можеше само „да мечтае“ да оспори доминацията на биткойн, но сега тази амбиция може би става все по-реална, пише Ройтерс.

Втората по пазарна капитализация криптовалута в света започна да завзема пазарен дял от биткойн в навечерието на представянето на важно софтуерно подобрение на блокчейн технологията Етериум (Ethereum), на която е базирана етер. Новият принцип на работа е създаден, за да бъде намалено огромното количество електроенергия, необходимо за генерирането на криптовалутата етер.

Пазарният дял на биткойн, неговата доминация на пазара на криптовалути, спадна до 39,1 процента от най-високото си ниво през тази година в средата на юни, когато формираше 47,5 на сто от търговията с крипто, по данни на онлайн платформата „Койн маркет кеп.“ (CoinMarketCap).

От друга страна, пазарният дял на етер се повиши от 16 процента на 20,5 на сто. Въпреки този успех етер е все още твърде далеч от възможността да измести биткойн като доминираща криптовалута, отбелязва Ройтерс.

Що се отнася до цената им, 1 етер се разменя за 0.082 биткойна, което е близо до най-високите му нива, регистрирани през декември 2021 г. и много над най-ниското му равнище за тази година – 0.049 биткойна за 1 етер, отчетено през юни.

Софтуерното подобрение, известно като „Мърдж“ (Merge), което се очаква да бъде представено в четвъртък, може да доведе до по-широко използване на блокчейн технологията, което потенциално може да повиши цената на етер, въпреки че нищо не е сигурно на „изпълнения с изненади“ пазар на криптовалутите, пише Ройтерс.

Битктойн и етер загубиха почти половината от своята стойност през тази година поради опасенията, които поражда в инвеститорите ударното увеличение на основните лихви от страна на водещите централни банки. Въпреки това изглежда, че на редица играчи на пазара им допада идеята за въвеждането на софтуерното подобрение „Мърдж“, тъй като етер повиши стойността си с над 65 процента от края на юни. Същевременно, стойността на биткойн почти не се измени през този период, отбелязва Ройтерс.

Биткойн обаче има пазарна капитализация от 427 милиарда долара, която е все още над два пъти по-голяма от тази на етер, оценявана на 210 милиарда долара. Редица участници на пазара са твърдо убедени, че първата децентрализирана цифрова валута остава златен стандарт в света на криптовалутите поради ограничения брой на наличните биткойни.

Четете още

Избор на редактора