МОН пооправи сгрешената наредба за учебните часове. И пак я оплеска

Просветното министерство се напъна да коригира сгрешената наредба за увеличените часове в прогимназията с второ писмо към училищните директори. И пак не му се получи.

В него също има грешки в хорариума за 6-и и 7-и клас, което прави невъзможно решението колко нови учители да бъдат назначени, за да отговорят на изискванията. Часовете по компютри са намалени, а също и разширената подготовка по математика. „Това е непростимо недоглеждане, като се има предвид, че в седми клас децата се готвят за изпити и не биха записали друго освен математика и български като разширена подготовка“, коментира директорът на 107 СУ Данко Калапиш.

За да насмогнат с новите часове, повечето директори ще увеличат лекторските на сега действащите учители, тъй като няма желаещи да бъдат назначени.

„По закон те могат да вземат половината от норматива си като лекторски, тоест 9 часа седмично. Заплащането им е по 10 лева на час. Повечето учители по български и литература не са във възторг, защото те могат да вземат повече пари от частни уроци“, коментира шефът на 51 СУ Асен Александров.

По закон обаче, ако директорът разпореди допълнителни лекторски часове, учителят няма право да откаже. Според синдикат „Образование“ текстовете са написани толкова неясно, че няма как директорите да не ги разберат превратно.

„Обявяваме студена война на министерството“, заяви лидерът на синдиката Юлиан Петров.

Четете още

Избор на редактора