Какво става в МОН? Пусна грешна наредба за новите часове на учениците

Какво става в МОН? Просветното министерство пак оплете конците и пусна наредба, пълна с грешки, за увеличените часове от 5 до 7 клас. Сбъркани са брой на часове по определени предмети, така че директорите не могат да направят хорариума за новата учебна година.

Така например, часовете по математика, които според заявките на министерството трябваше да се увеличат на 180, остават 162, както бе и тази година, според изпратената на директорите таблица. Намаляват и часовете по компютри, както и по технологии и предприемачество, въпреки че именно първоначалните заявки на МОН бяха други. „Не стига, че получихме решението за увеличените часове в последния момент, но от него не става ясно да назначаваме ли нови учители, или някой чиновник си е оставил ръцете в документа“, коментира директорът на 107-мо училище Данко Калапиш. „Ако един директор допусне толкова грешки в документ, колкото има в тази наредба, ще го скъсат от проверки“, допълва той.

Лидерът на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ Юлиан Петров заяви пред ekspresso.bg, че и те ще следят за терор над учители и директори от страна на МОН за грешки в документацията.

Поводът е решение на предишния екип на МОН, потвърдено от служебния министър, за увеличение броя на часовете, като в същото време по документи те стават по-кратки. Предложението е на РЗИ, като е отзвук от стара наредба съгласно която здравните власти броят часове и половинки под претекст, че се грижат за здравето на децата. „Някои деца ще почват училище в седем, а други ще си тръгват в 20 часа“, коментираха директори.

Четете още

Избор на редактора