Москва накисна българина Христо Грозев за шпионаж в полза на Украйна

Разследващият журналист от „Белингкат“ Христо Грозев бе обвинен от руската Федерална служба за безопасност (ФСБ, наследник на КГБ), че е участвал във вербуването на руски военен летец и в опит за кражба на боен самолет, съобщи БиБиСи.

ФСБ обяви официално днес, че е осуетила опит на украинските специални служби да откраднат самолет и посочи като техен пръв помощник Христо Грозев. Българският журналист бил организирал двама куриери, които се срещнали на гарата в Липецк (Западна Русия) с трети куриер от Москва. Московчанинът носел със себе си 4000 долара, предназначени за пилота, готвещ се да краде самолета.

54-годишният пловдивчанин Христо Грозев е основен следовател на проекта „Белингкат“ (Bellingcat), обявен от Русия не само за „Чуждестранен агент“, но и за „Нежелателна организация“. Българинът има дълга история на „противоречия“ с руските спецслужби и с присъствието си в челните редици на „Белингкат“ до известна степен измива срама от нелепата позиция на България по отношение на войната на Русия в Украйна.

Най-известните му разследвания са от 2020 г., когато успя да излови (с имена, адреси и снимки) тайни агенти на ФСБ, следили неотлъчно опозиционера Алексей Навални в дните около отравянето му с новичок. По случая беше заснет документален филм със заглавие „Навални“, който спечели Голямата награда на независимия кинофестивал „Сънданс“ в Щатите през 2021 г. (Самият фестивал пък е създаден през 1978 г. от големия холивудски актьор Робърт Редфорд и е сред еталоните за честно и хуманно независимо кино.)

Самият Грозев отрича свое участие в операция на украинските служби. Самата сума от 4000 долара за кражба на боен самолет е достатъчно нелепа, за да буди съмнение. В интервю за „Радио Свобода“ (признато в Русия също за „Чуждестранен агент“) журналистът разказа, че проектът „Белингкат“ всъщност е снимал документален филм за това как ФСБ и украинските служби се надлъгват едни други в една игра на шпионаж по време на война.

Скоро това разследване ще бъде публикувано, обеща Грозев пред „Радио Свобода“.

Четете още

Избор на редактора