Москва обвинява Киев, че стреля по своята Запорожка АЕЦ

Русия обвини Украйна, че по-рано тази седмица е ударила с дронове Запорожката ядрена централа, която е под контрола на Кремъл от март, предаде Франс прес.

„Тези действия потвърждават желанието на украинските власти да създадат условия за ядрена катастрофа не само на своята територия, но и в цяла Европа“, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Украинските власти още не са коментирали кремълските твърдения, че обстрелват собствената си атомна централа и поставят на карта живота на милиони цивилни. Мария Захарова е известна с факта, че до 23 февруари най-официално наричаше „безумие“ вероятността Русия да нападне Украйна.

Съмнително звучи и тезата на Захарова, че украинските сили били нанесли удар с дрон в понеделник, а Москва реагира в четвъртък. Говорителката на руското МВнР твърди, че украинският дрон уцелил „на няколко десетки метра от жизненоважни за сигурността на централата структури – резервоар за отработено ядрено гориво и резервоар за охлаждане на един от реакторите“. Според нея Киев е нанесъл нов удар вчера, а руски държавни медии публикуваха снимки с кълба дим, за които твърдят, че са от град Енергодар. АФП към момента не може да потвърди тази информация от независими източници.

Миналата седмица украинският ядрен оператор „Енергоатом“ обвини руската армия, че е инсталирала ракетни установки на площадката на Запорожката ядрена централа – най-голямата в Европа.

„Руската армия крие най-малко 14 единици тежка военна техника с боеприпаси в машината зала на 1 енергоблок на Запорожката АЕЦ“, твърди „Енергоатом“ в официално изявление. „Целият арсенал е сложен редом до оборудването, което обезпечава работата на турбогенератора. И най-вече – в непосредствена близост до главния маслен резервоар, пълен с леснозапалимо масло, охлаждащо турбината“, заявяват от „Енергоатом“.

Преди превземането на централата в началото на март руската армия стреля по сгради, намиращи се в пределите на атомната централа, с което още тогава породи страхове от сериозен ядрен инцидент.

На пресконференцията днес Захарова не забрави да обвини и Щатите: „Американската администрация забранява на своите повереници в Киев дори да си помислят да разговарят с нас и очевидно ги тласка да се бият до последния украинец“, заяви тя, цитирана от Ройтерс.

Вчера външният министър на Русия Сергей Лавров нарече мирните преговори с Украйна безсмислени. Президентът Владимир Путин пък заяви още на 7 юли, че Русия още не е започнала „да воюва сериозно“ в Украйна и предизвика Запада да се опита да я победи на бойното поле.

Четете още

Избор на редактора