Москва плаши: Ще скъсаме дипломацията с България!

Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България заради скандала с изгонените 70 руски дипломати. Това заяви посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова за „По света и у нас“.

Според някои медии посолството на Русия у нас е изпратило нота до нашето Външно министерство. В нея руснаците искат от България да отмени решението си за изгонване на дипломатите им. Иначе се закрива амбасадата в София.

Има ли наистина такъв документ, тръгнаха да проверяват спешно депутатите. Това стана на извънредно заседание на Председателския съвет на парламента по искане на „Възраждане“. След него се разбра, че никой в Народното събрание няма информация за разрастване на скандала.

Според нотата на Митрофанова, цитирана от медиите, ако в петък до 12 часа  българското правителство не промени решението си за изгонване на руските дипломати, Москва закрива мисията си в София въобще. В отговор обаче премиерът Кирил Петков обясни, че трябва да останат 43 служители на руското посолство тук, защото нашите в Москва са 12.

„Отношенията между България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от голямо значение за съдбата на страната ни в исторически план. Ние уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки“, каза премиерът в оставка.

В 19 часа Външно министерство призна за нотата със съобщение:

Днес в Министерство на външните работи, по искане на руската страна, беше приета посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова. Тя връчи вербална нота, с която в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12 ч. на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства. В нотата се заявява, че в противен случай „пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България“. 

Министерството на външните работи своевременно уведоми кабинета на министър-председателя за нотата на руската страна и поиска указания за по-нататъшни действия.

Министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска отказа да коментира информацията за вербалната нота. Тя беше част от делегацията, която пътува с президента Радев до Мадрид за участие в срещата на върха на НАТО. На летището в София пред журналистите външният министър заяви, че иска първо да се запознае с документите.

В по-късните часове се очаква външния министър да дойде в парламента и да информира депутатите за разрастващия се скандал.

Четете още

Избор на редактора