Москва отказа на ООН да махне оръжията си от АЕЦ „Запорожие“, не пуска никого там

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя отхвърли предложението на организацията да се създаде демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ и да допусне миротворчески контингент там. Според него руската армия достатъчно добре защитава ядрената централа от „възможни терористични актове“, предаде БиБиСи.

„Демилитаризиране на централата може да я направи уязвима от тези, които искат да я посетят. Какви ще са техните цели и задачи – никой не знае. Ние не можем да изключим провокации и тероризъм, затова сме длъжни да е защитим“, цитира агенция Интерфакс думите на Небезня.

Малко преди отказа на Русия, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш официално призова да бъдат изведени всички военнослужещи и военна техника от и около територията на АЕЦ „Запорожие“.

„Обектът не бива да бъде използван за каквито и да е военни операции. Вместо това трябва спешно да стигнем до съгласие на техническо ниво за периметъра на безопасност и демилитаризация“, заяви Гутериш.

В коментари пред журналисти Небензя поиска от генералния секретар на ООН да поясни какво разбира под „периметър на демилитаризация“.

Западните разузнавателни служби отдавна твърдят, че руските войски използват Запорожката АЕЦ като щит срещу украински атаки. Кремъл е разположил много бойна техника, гориво и боеприпаси плътно около централата, дори в самата нея. По този начин украинските войски не могат да обстрелват техниката, рискувайки ядрена авария на своя територия. А огромното количество атомно гориво в централата може да доведе до катастрофа в цяла Европа.

Международната организация по атомна енергия, украинското правителство и държавният департамент на САЩ също призовават за спешно установяване на демилитаризана зона около ядрената станция и въвеждането там на миротворчески контингент.

„Целият свят трябва незабавно да реагира, за да изгони окупаторите от територията на Запорожката атомна станция. Това е глобален интерес, а не просто украинска потребност. Само пълното махане на руснаците от ЗАЕС и възстановяването на пълноценния контрол на Украйна над ситуацията гарантира възстановяването на ядрената безопасност на цяла Европа„, заяви и президентът Зеленски.

Четете още

Избор на редактора