Мръсният въздух води до изневери и разврат

От замърсяването на въздуха мушиците изпадат в плен на полово объркване и са неспособни да различат мъжките от женските. Това застрашава опрашването на растенията и сее хаос в размножаването на някои насекоми, предаде Франс прес, позовавайки се на резултатите от изследване, публикувано в сп. „Нейчър къмюникейшънс“.

В основата на явлението е озонът – един от най-разпространените замърсители, който дори в умерена доза влошава обонятелните възприятия на насекомите. Газът също така влияе и върху феромоните – ароматни химикали, които предизвикват несъзнателни полови или социални реакции у индивид от същия вид.

Резултатът, в експерименти с дрозофили (плодови мушици), изложени на типичните за големите градове нива на озон, мъжките внезапно се оказват лишени от всякакъв „сексапил“ в очите на женските, които вече нямат интерес да се чифтосват.

Объркването е толкова голямо, че някои „полово замъглени“ мъжки дори преследват свои събратя от същия пол, свеждайки до нула всякаква възможност за възпроизводство.

Четете още

Избор на редактора