Министрите спестиха 1 млрд. лв., няма да се изкупува зърно за резерва

Правителството в оставка отмени решението си за отпускане на над 1 млрд. лв. за изкупуване на зърно за държавния резерв на редовно заседание днес. То бе взето във връзка с очакваната продоволствена криза заради войната в Украйна. Прогнозите за добра есенна реколта обаче накараха министрите да спестят предвидената сума.

Освен това, в държавния резерв има достатъчно количество зърно за гарантиране на нуждите за година напред, се казва в мотивите на решението.

Междувременно днес от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите заявиха, че падналите дъждове в Добричкия регион могат да забавят жътвата на ранните сортове пшеница, предаде БТА. Земеделците се надяват да приберат средно по 550 кг пшеница от декар, като само от региона зърно се отглеждат в над 1 201 000 дка.

От бранша се опллакаха, че „безмитният внос от Украйна и Молдова е убил търговията“, като в момента няма никакво търсене на пшеница, изкупната цена на ечемика падна от 650 лева на 520-540 лева за тон, а на слънчогледа – от 1600 лева на 800-1000 лева.

Четете още

Избор на редактора