Музей, посветен на една картина, ще има в Казанлък

Срещата с известната картина на Иван Милев “Ахинора” в пространството на новия музей, посветен изцяло на творбата, ще предложи на жителите и гости на Казанлък едно истинско преживяване. Това каза в интервю за БТА директорът на местната Художествена галерия д-р Пламен Петров.

Новият културен институт в Града на розите ще бъде официално открит на 24 май. Пространството ще предложи на публиката обогатен разказ за именития художник и ще разкрие факти, голяма част от които до този момент са били напълно непознати дори и за изследователите на българското изкуство. По думите на д-р Петров това е единственият музей в страната, посветен изцяло на една картина.

В пространството на музея, където ще бъде експонирана “Ахинора”, посетителите ще имат възможност да се срещнат с различни посоки на интерпретация на творбата. Няма еднозначен отговор на въпроса коя е изобразената на картината жена, но със сигурност има няколко хипотези, които не могат да бъдат отхвърлени.

Не може да бъде отхвърлено предположението, че това е съпругата на известен розотърговец Анна Орозова. Но има и хипотеза, че Иван Милев е изобразил своята собствена съпруга Катя Наумова. Няма обаче обяснение защо лицето на картината е забулено, обясни д-р Пламен Петров. По думите му художникът е нарисувал цялото лице на жената, което не е обичайна практика, ако не е имал намерение да го показва. Д-р Петров изрази мнение, че може би именно тази неизвестност провокира интереса към портрета, защото не може да се определи дали това е конкретна личност, или е представа на автора за съпругата на Хан Аспарух, откъдето идва и името.

Знаем, че Иван Милев прави по-ранна версия на тази картина през 1922 година, а публиката в новия музей ще може да види откъде е дошло визуалното вдъхновение на автора да нарисува този първи вариант. “Изследванията ни показаха, че дори вторият вариант на Ахинора, който той подарява на Художествената галерия в Казанлък през 1926 година, също има своеобразно вдъхновение. Това е работа на Пенчо Георгиев, за когото можем да предполагаме, че е близък до Милев”, коментира още директорът на Художествената галерия. По думите му това е абсолютно ново като наблюдение, което екипът на културния институт открива през последните месеци на приготовления на тематико-експозиционния план на музея.

Четете още

Избор на редактора