Хаосът стана пълен. МФ: Изравнителните сметки за парното са сгрешени

Топлофикация София незаконосъобразно е начислила 20% ДДС върху изравнителните сметки за парното, които е предоставила на клиентите си на 31 юли, оповестиха от МФ. Наскоро за същото предупреди омудсаманът Диана Ковачева.

В отговор на запитването й как трябва да се облагат сумите по изравнителните сметки за изминалия отоплителен сезон финансовият министър Росица Велкова отговаря, че в случая данъчното събитие по доставката е датата, на която плащането е станало дължимо. А плащането е станало дължимо на датата на издаване на изравнителната фактура.

„Ако данъчното събитие по доставката (датата, на която плащането е станало дължимо), е възникнало до 08.07.2022 г. включително, ще е приложима стандартната ставка от 20 на сто за доставката. Но ако е възникнало на 09.07.2022 г. и след тази дата, за доставката е приложима намалената ставка от 9 на сто“, посочва МФ.

В случаите, когато топлофикационно дружество е начислило незаконосъобразно 20% ДДС за сумите, дължими по изравнителната сметка, то издадените фактури трябва бъдат анулирани и бъдат издадени нови, твърди Велкова.

С оглед извънредно големия брой фактури, за които може да се наложи корекция, министърът на финансите посочва, че корекцията на ДДС може да се извърши с издаване на кредитно известие. На практика това означава потребителите на топлофикациите да получат нова фактура с коригираните стойности на сумите, които трябва да доплащат, както и на сумите, които би трябвало да им бъдат възстановени.

Четете още

Избор на редактора