Мъж с носия на 100 и кусур години с първа награда на Рожен

Герасим Герасимов от село Кутово, община Видин, спечели първо място в конкурса за автентична мъжка носия на събора за народно творчество и животновъдство „Рожен 2023“.

Носията е наследство от дядо ми и е на повече от 100 години. Аз я пазя като очите си, защото е много хубава и ако мога да я предам на сина си ще бъда много щастлив. Носията е автентична за село Кутово. Тя е тъкана на стан от фин кенар, има вълнен пояс, калпак от астраган (младо агне) и свински цървули, разказа победителят в конкурса пред репортер на БТА.

Герасим Герасимов играе в танцовия състав на Народно читалище „Просвета 1937“ при с. Кутово повече от 50 години. Бях много горд за това, че можех да представя нещо, което не се вижда всеки ден и много трудно се запазва, допълни още той.

Направихме невъзможното, за да стигнем до Рожен и да покажем това, което сме запазили от стари времена. Радваме се, че успяхме да занесем частица от нашия край на такова престижно събитие, каза пред репортер на БТА Таня Любенова, председател на читалището в селото.

Подготвяхме се цяла година за танците, които трябва да се представят на сцена – те са специфични само за нашето село, както и мелодиите, на които се свирят, поясни още тя.

Четете още

Избор на редактора