Мързеливите дърпат цивилизацията напред

Нека свалим шапка на мързеливците. Мързелът е ключът към развитието на цивилизацията. Това вече е научно доказано. И спор няма. Британски биолози, изследвали мекотели на дъното на океана и стигнали до обоснованото предположение, че тези видове, които имат по-прибран метаболизъм и са по-енергийно ефективни, в смисъл, че са по-лениви, оцеляват по-добре и еволюират по-лесно. Тоест тези от нас, които постигат повече с по-малко труд, са по-ценни за еволюцията на живота и човешката цивилизация. А не прилежните посредственици, които полагат непрестанни усилия, за да имат някакви постижения.

“За трудната работа бих наел мързелив човек, защото той ще намери лесен начин да я свърши”. Красноречиви думи на Бил Гейтс.

Даже някои антрополози допускат, че последната серия беди на човечеството се дължи на упадъка на мързелуването.

Всъщност за повечето хора мързелът е някакво алиби, което оправдава загубата на цел. Това не е истински мързел, смята Нийл Бъртон, изследовател от университета “Оксфорд”. Истинският мързел е генетично обусловена липса на един допаминов рецептор, който води до нежеланието да се извършват каквито и да е последователни усилия за постигане на някакъв резултат. Но такива хора и организми са далеч по-ефективни от тези, които усещат отделения допамин от здравата работа.

Днес е 10 август. Честит празник, мързеливци!

Четете още

Избор на редактора