Мюсюлманите в Мека замеряха с камъни сатаната

Правоверните мюсюлмани, пристигнали на поклонение в Мека, започнаха днес да замерват сатаната с камъни. Ритуалът се провежда в първия ден на Курбан Байрама. Той бележи края на хаджа, който е най-мащабният от началото на пандемията, предава БТА.

На разсъмване малки поклоннически групи надойдоха в долината Мина, недалеч от Мека – най-свещения град в исляма (Западна Саудитска Арабия). Както предвижда церемонията, те започнаха да хвърлят камъни по бетонни колони, символизиращи сатаната.

Камъните бяха събрани вчера на равнината Муздалифа, където правоверните прекараха нощта под открито небе, след като през деня се събраха за молитви на хълма Арафат, където се смята, че пророкът Мохамед е произнесъл последната си проповед.

Пребиването на сатаната с камъни е последният етап от голямото поклонение, събрало тази година близо един милион мюсюлмани, включително към 780 000 от чужбина, след две години строги ограничения, свързани с КОВИД-19.

През 2015 г. този ритуал стана причина за трагедия, поради голяма блъсканица, довела до смъртта на около 2300 души.

Хаджът – едно от най-големите религиозни събирания в света, е сред петте стожера на исляма и трябва да бъде извършен поне веднъж в живота от всеки мюсюлманин, разполагащ с необходимите средства.

През 2019 г. в него участваха 2,5 милиона души от цял свят, но през следващите години пандемията накара властите на кралството да разрешат участие едва на няколко хиляди души, живеещи в страната.

Липсата на разрешения за поклонници от чужбина през 2020 и 2021 г. дълбоко разочарова правоверните, които спестяват понякога с години, за да могат да участват в поклонението.

Четете още

Избор на редактора